Varnejši Gmail v boj proti NSA

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Google je uvedel novosti, ki bodo pripomogle k večji varnosti Gmail-a in naj bi onemogočile nezakonito prestrezanje pošte s strani obveščevalnih služb. Vuk Čošić potezo ocenjuje kot pozitivno, a hkrati razkriva kaj se odvija v ozadju. Miha Šepec dodaja, da podatki še naprej ostajajo na voljo organom pregona, da jih ti pridobijo po sodni poti.

edward_snowden

Edward Snowden

Informacije Edwarda Snowdna o raznih mahinacijah, načinu in obsegu nezakonitega prisluškovanja ameriške agencije za nacionalno varnost NSA in drugih obveščevalnih služb po vsem svetu, že nekaj časa burijo javnost, ki se upravičeno sprašuje kakšna je sploh njihova zasebnost na spletu. V plazu kritik, ki so letele predvsem na delo obveščevalnih služb, so se znašli tudi različni računalniški giganti, vključno z Microsoftom, Yahoojem in Googlom, ki da ne storijo dovolj za zaščito njihovih uporabnikov oziroma, da so celo aktivno sodelovali pri tem nezakonitem početju.

Snowden je na nedavni Interaktivni konferenci jug-jugozahod, ki je potekala v teksaškem Austinu, dejal, da je NSA zanetil požar na internetu, tehnološka podjetja pa ga morajo zdaj gasiti. Pozval jih je, naj razvijajo novo zaščito pred vdori vohunov v baze podatkov.

Google okrepil varnost in zasebnost uporabnikov Gmaila

Kot kaže so poziv resno vzeli pri Googlu, kjer so v sporočilu za javnost zapisali, da so okrepili varnost in zasebnost njihove spletne pošte Gmail. Po novem bodo e-sporočila vedno potovala po varni HTTPS povezavi, posebej pa bodo zakodirana tudi pri potovanju med Googlovimi podatkovnimi središči.

HTTPS je  zavarovana oziroma zakodirana različica HTTP, glavne metode za prenos informacij na spletu. Ta način je Google sicer uvedel že pred leti, prinaša pa zaščito pred nezakonitim vpogledom v sporočila medtem, ko ta potujejo med uporabnikom in Gmailovimi serverji.

gmail

Gmail

Druga, pomembnejša novost pa je, da bodo vsa sporočila zakodirana med potovanjem od enega Googlovega podatkovnega središča do drugega. Ravno to varnostno luknjo je namreč do zdaj, po trditvah Snowdna, izkoriščala NSA. Ali gre za resen ukrep tehnološkega velikana v boju proti nezakonitemu delovanju varnostno-obveščevalnih služb ali pa zgolj za poskus oprati svojo podobo v javnosti, smo povprašali slovenske strokovnjake na tem področju.

Resen ukrep ali zgolj pesek v oči javnosti?

Strokovnjak za spletno komuniciranje Vuk Čošić meni, da so “Snowdnova razkritja pokazala, da bomo za zagotovitev privatnosti potrebovali end-to-end enkripcijo. Gmail napoved je delček tega mozaika, ter je pozitivna v svoji substanci in tudi kot PR poteza. Problem z distanco, ki jo tehnična podjetja želijo pokazati do NSA prisluškovanj je v tem, da si vsi skupaj delijo dober del filozofije, ki jo imenujem Surveillance Marketing. Trdo jedro poslovnih modelov Googla in kasneje tudi Facebooka, Applea in ostalih je zasnovano ravno na poglobljeni analizi metapodatkov o uporabnikih. Prav ista podatkovna osnova, ki jo npr. Facebook potrebuje, da bi nam plasiral ciljani oglas je podlaga za t.i. “signature killing”, ki ga v Jemnu izvajajo droni. To je točka, na kateri slogani internetnih podjetij več ne pomagajo.”

Šepec: Utopično bi bilo pričakovati, da je s tem komunikacija absolutno zaščitena

Zadržan do novosti je tudi pravni strokovnjak za kibernetski kriminal Miha Šepec, ki opozarja, da bi bilo utopično pričakovati, da je s HTTPS povezavo komunikacija uporabnikov absolutno zaščitena. “Google ima namreč shranjeno vse, kar se nahaja na njihovih strežnikih (torej vsa vaša elektronska pošta). Do teh podatkov lahko Google kadarkoli dostopi in jih seveda tudi posreduje organom pregona na podlagi sodne odredbe.

Vaša komunikacija preko Gmail storitev je tako varna pred potencialnimi zlorabami, kot tudi pred varnostnim programom PRISM, preko katerega ameriška varnostna agencija NSA nadzoruje telefonsko in spletno komunikacijo svojih in tujih državljanov. Ni pa varna pred izročitvijo organom pregona, če te zaradi suma storitve kaznivega dejanja pridobijo sodno odredbo za predajo vaših elektronskih sporočil preko gmail spletne pošte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.