Prihaja domena .sucks

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Mednarodna organizacija za dodeljevanje domen (ICANN) je nedavno odločila, da bo med številnimi novimi domenami, ki prihajajo na trg, tudi domena .sucks. Nadzoru nad domenami se medtem obeta selitev iz ameriških rok v mednarodne.

domena_.sucks_url

Domena Foto: Cubosh / Foter

Organizacija ICANN, ki skrbi za dodeljevanje domen, namerava v prihodnjih nekaj letih v promet spustiti okoli 1300 novih domen oziroma natančneje njenih končnic ali t.i. vrhnjih internetnih domen. Med njimi bodo končnice kot so .pics, .works, .community in tudi .sucks. Zadnja je zaradi svojega pomena in zelo verjetne uporabe v zabavne, žaljive in pornografske namene, dvignila kar nekaj prahu. Eden izmed najbolj glasnih kritikov je ameriški senator John Rockefeller, ki meni, da njena uvedba ni v javnem interesu in jo bodo posameznki izkoristili za blatenje drugih.

Berlin prvo mesto z lastno končnico .berlin

Med bolj zanimivimi novimi domenami je tudi .berlin, ki jo je nemško glavno mesto dobilo prejšnji teden in s tem postalo prvo mesto na svetu z lastno spletno končnico. Vsi, ki bi jo želeli imeti, bodo morali zanjo odšteti 50 evrov na leto. Po poročanju britanskega The Guardian pa naj bi enake načrte kot Berlin imela tudi številna druga mesta, med njimi Pariz, New York, London in Rim. Zoki, priložnost za Ljubljano?

ZDA naj bi nadzor nad domenami kmalu prepustile mednarodni skupnosti

Nadzor nad podeljevanjem domen bo sicer kmalu doživel pomembne spremembe, saj naj bi ZDA po več kot pol stoletja to nalogo končno prepustile mednarodni skupnost. ICANN je namreč stacioniran v Kaliforniji in upravlja sistem spletnih domen in internetnih naslovov, ključni komponenti za delovanje svetovnega spleta, po pogodbi z ameriško vlado. Podrobnosti še niso znane, je pa poteza skoraj zagotovo posledica večletnih mednarodnih pritiskov, ki so jih še spodbudila aktualna razkritja Edwarda Snowdna o nezakonitem početju ameriške nacionalno-varnostne agencije NSA.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.