Kako polniti mobilni telefon

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Veliko lastnikov mobilnih telefonov se verjetno sprašuje, kako poskrbeti, da bi njihove naprave kar se da dolgo obdržali pri življenjski moči. Kot menijo strokovnjaki, se trik skriva v polnjenju.

Polnjenje baterije

Večinoma nekoliko starejši uporabniki, pa tudi tisti mlajši, ki starejšim vse slepo verjamejo, je še vedno prepričanih, da je za baterijo najboljše, če jo popolnoma izpraznimo in šele nato do konca napolnimo. Razlog za to naj bi bil t.i. spomin baterije. V resnici se niti ne motijo, le da to velja samo za stare, nikljeve baterije in ne litij-ionske, ki jih sedaj uporabljajo mobilne naprave.

Ne polnite jih do konca

Te najraje delujejo, če so več kot polovico polne, zato strokovnjaki predlagajo, da jih v enem mahu napolnimo s približno 40 na 80 odstotkov kapacitete in ne na maksimum. To sicer lahko storimo občasno, enkrat mesečno, ne pa vedno. Če ne gre drugače, je od tega še vedno bolje, če baterijo polnimo z več kratkimi intervali.

Ne puščajte jih na soncu

Glavni težava novih baterij je občutljivost na temperaturo, saj višja kot je ta, hitreje se baterija porablja in krajša bo njena življenjska doba. Kot je pokazala raziskava, baterija v enem letu že pri povprečni temperaturi nič stopinj Celzija izgubi šest odstotkov svoje zmogljivosti, nato pa z višjo temperaturo ta odstotek le še skokovito raste. Pri povprečno 25 stopinjah gre v maloro že 20 odstotkov, pri 40 stopinjah pa več kot tretjina njene zmogljivosti. Sedaj boste verjetno dvakrat premislili, preden boste napravo pustili na soncu.

Sonce

Enaka zgodba je pri daljši neuporabi baterije, saj ta takrat mesečno izgublja okoli 5 do 10 odstotkov zmogljivosti, zato je priporočljivo, da jo pred hrambo napolnite na vsaj 40 odstotkov zmogljivosti. V kolikor boste baterijo pustili premalo napolnjeno in se bo nato čez čas popolnoma izpraznila, bo postala neuporabna in to kljub poskusu, da bi jo boste ponovno priključili na polnilec. V takih razmerah baterija namreč postane nestabilna in ima zato, da ne bi prišlo do hujših posledic kot je eksplozija, vgrajen varnostni sistem, ki jo že pred tem uniči.

Izklopite funkcije, ki jih ne uporabljate

Še vedno pa veljajo splošna znana priporočila, da v kolikor želite čim redkeje polniti telefon, na temu izklopite funkcije, ki jih ne uporabljate (WiFi, GPS, Bluetooth,…), zmanjšajte svetilnost zaslona in se ne gibajte v krajih, kjer je signal šibek.

Photo credit: Ennor / Foter / CC BY-NC-SA

One thought on “Kako polniti mobilni telefon

  1. Pingback: Kako polniti baterijo na prenosniku - TEHsajt

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>