Kako polniti baterijo na prenosniku

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Opažate, da vaša baterija na prenosniku drži vse manj časa in ga morate zato vse pogosteje priključiti na napajalnik? S pravilno uporabo, lahko to omilite in bateriji podaljšate življenjsko dobo. Pred vami je nekaj nasvetov kako.

Prenosnik

Foto: Craig Garner/Unsplash

Uporabniki prenosnih računalnikov imajo za razliko od namiznih eno veliko prednost, kot že samo ime pove, prenosljivost. A da bi to prednost obdržali kar se da dolgo, je priporočljivo, da z baterijo na prenosniku ravnamo pametno. Kaj pa to pomeni v praksi? Kako torej polniti baterijo na prenosniku?

Odgovor bi lahko strnili v tri napotke: pazite na temperaturo, posodabljajte programsko opremo in prenosnika ne imeti neprestano priključenega na elektriko.

Ne popolnoma izprazniti baterije

Pri bateriji na prenosniku gre za praktično enako zgodbo kot pri mobilnih telefonih, o katerih smo že pisali. Večina novejših naprav ima nameščene litij-ionske baterije, pri katerih ni potrebno skrbeti za njihov “spomin”, kar pomeni, da jih ni potrebno popolnoma izprazniti in napolniti. To lahko storite ob prvi uporabi prenosnika in približno enkrat na mesec, s čimer se baterija kalibrira, sicer pa v splošnem velja pravilo, da jo ohranjamo pri od 40 do 80 odstotkih moči.

Če prenosnika dlje časa ne bomo uporabljali oziroma premikali, baterijo napolnimo na okoli 50 odstotkov, odstranimo iz računalnika in shranimo na primerno suho in ne prevroče mesto.

Hlajenje in čiščenje

Li-ionske baterije imajo namreč najraje temperature med 10 in 35 stopinjami Celzija. Sobna temperatura bo tako povsem zadovoljila njene apetite, a je pri tem potrebno paziti na zaprašenost komponent, v prvi vrsti ventilatorja. Priporočljivo je, da prenosnike na približno pol leta temeljito očistimo, pri čemer je dobro, da skrb prepustimo za to usposobljenim strokovnjakom. Nikakor to ni misija nemogoče za domače mojstre, a več o konkretnih napotkih v prihodnjih člankih.

Updejt

Čeprav se marsikomu zdi neprestano nadgrajevanje programske opreme izguba časa, lahko s tem precej pripomoremo k kapaciteti baterije. Pritisnite že tisti gumb update.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.