Opis: FIFA 14

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Tako kot se v pravem nogometu ekipe ne dotikajo svojih nosilnih sredic, so se tudi pri EA-ju odločili za bolj subtilno pot in se v novi inkarnaciji priljubljene igre FIFA raje posvetili malenkostnim spremembam in dodelavi detajlov.

Fifa 14

Res je. Nova FIFA s številčno pripono 14 v svet virtualnega simuliranja žogobrca ne prinaša revolucije. Ampak, ali ste to sploh pričakovali? Obstoječa generacija igralnih konzol, sicer osrednjih platform dnevnosobnega športnega udejstvovanja, je namreč v poslavljanju in ostareli strojni oprema, ki brni v teh obtelevizijskih čudesih, je tako rekoč zmanjkalo atomov moči in manevrskega prostora za čeljust spuščajoče inovacije. Če ni pokvarjeno, pač ne popravljaj.

V zadnjih nekaj letih je športna franšiza FIFA implementirala kar lepo število nadgradenj, od katerih so praktično vse do neke mere posegale v temelje. Spomnimo se samo taktičnega obrambnega sistema, bolj človeškega prerivanja igralcev in nepredvidljivosti pri sprejemu ter nadzoru nad žogo. Vsi našteti elementi so močno doprinesli k uveljavitvi FIFE kot najboljše nogometne, če ne kar športne simulacije na naših hišnih mlinčkih in konzolah.

Kljub obrabljenim kopačkam, še vedno na vrhu

Letos je zgodba malce drugačna. Da ne bo pomote, je najbolje da kar takoj razčistimo z dejstvi. FIFA 14 ostaja na najvišji ravni in je igralna kot kadarkoli poprej, če ne še bolj. Vendar pri vrhu je tokrat ne ohranjajo z letala vidne markantne novosti, temveč na prvo žogo neopazne malenkosti, izboljšave že obstoječega sistema, v katere pa je bilo vseeno vloženo kar lepo število delovnih ur.

FIFA 14 grafično igra ni napredovala (ocena je podana na podlagi različice za betežni Xbox 360), kar smo, roko na srce, tudi nekako pričakovali. Stadioni in igralci naj bi lepše in predvsem realnejše izgledali na prihajajoči generaciji sobnih igralnih avtomatov, PlayStationu 4 in Xboxu One, ampak to bomo lahko v praksi preverili šele nekje v času veselega decembra. Vsaj do tedaj pa naj bi nas pred zasloni držala prikovane pričujoča inačica.

Žoga je okrogla

EA-jevi programerji so se izjemno potrudili pri loščenju karoserije in optimiziranju drobovja. Največ pozornosti so, tako kot konkurentu Konamiju in njihovemu adutu Pro Evolution Soccerju, letos namenili nepredvidljivosti nogometne igre. Medtem, ko so se Japonci usmerili v ‘psihološki’ aspekt, kjer igralce slabi nastopi potisnejo v stopnjujočo se osebno krizo, Kanadčani stavijo na dobro staro fiziko in okroglost žoge.

Zadevi so seveda nadeli impozantno marketinško oznako – natančno gibanje – ideja za tem pa je, da bolj zapletene animacije nogometašev botrujejo globlji igri, v kateri šteje vsak korak. Pri sprejemu in oddaji žoge je potrebno biti zelo previden, saj se v nasprotnem primeru lahko ta kaj hitro znajde v nasprotnikovih nogah. Če slednje pripadajo Garethu Balu, pa nikar ne bodite presenečeni, če boste že čez nekaj trenutkov žogo pobirali iz lastne mreže. Skratka pri organizaciji napadov je potrebno biti skrajno previden in taktičen.

Še ena novost, ki doprinese k realizmu je ščitenje žoge. Sedaj lahko ob dosegu želenega rezultata okroglo usnje uspešno zadržujemo v naši posesti in v vrstah nasproti stoječe čete sprožamo frustracije in živčnost. Z omenjeno funkcijo si lahko pomagamo tudi pri napadih, sploh kadar je naš napadalec kakšen robustnejši tank, ki bolj kot na spretno preigravanje stavi na svojo moč. V tem primeru se ob sprejemu žoge blizu kazenskega prostora enostavno zagradimo in poskušamo najti luknjo za strel ali efektivno podajo in izigravanje.

Pri EA-ju so dodatno izpilili tudi doseganje golov, na kar sedaj vpliva kar nekaj faktorjev. Od pozicije na igrišču, pa vse do kota sprejema žoge in noge s katero nogometaš strelja. Fizikalni pogon, ki skrbi za premikanje žoge, poskrbi, da se ta odzove kolikor se le da realno in primerno temu zadane oziroma zgreši svojo tarčo. Ko vse naštete novitete seštejemo in potegnemo črto, ugotovimo, da te v praksi poskrbijo za precej počasnejši tempo igre, kot smo ga vajeni iz nekaterih prejšnjih inkarnacij franšize, virtualna srečanja pa še bolj kot poprej spominjajo na prave tekme. K slednjemu kakopak pripomore tudi čudovito ozračje, za katerega poskrbijo navijači ter gostobesedna komentatorja.

Nogometaši resda ne slovijo po briljantnih umskih sposobnostih, ampak…

Kljub vsemu vložku v piljenje fizikalnih elementov in trudu za čim bolj realen prikaz nogometne igre, pa se ta na trenutke še vedno pozna, da gre le za računalniško vodeno predstavo. Ob nekaterih potezah virtualnih možicljev, lahko namreč zgolj zavijemo z očmi in zmajemo z glavo, tisti bolj temperamentne narave, pa bi znali v večna lovišča celo poslati kakšen igralni plošček.

Umetna pamet se namreč vsake toliko odloči za ‘štrajk’ proti osnovnim zapovedim žogobrca, kar se praksi odraža tako, da igralci zgolj gledajo žogo, obrambni igralci postavijo avtocesto nasprotnim napadalcem, ti pa se ob odprtih strelih na gol včasih raje odločijo za podajo nazaj, po možnosti v nasprotnikove noge. K sreči to početje vseeno ni pretirano pogosto, je pa toliko bolj zoprno, če ravno v sodnikovem podaljšku lovite zmago.

Kdor seje, ta žanje

Težave z umetno pametjo pa k sreči niso prisotne pri menedžerskih aspektih igre, kateri so bili prav tako deležni manjših popravkov in dodelave. Modus Ultimate Team v katerem skušamo v vlogi športnega direktorja zgraditi popolno ekipo, ki bo nizala zmago za zmago, letos stavi na posodobljen sistem kemije med igralci, od katere je seveda na koncu odvisna učinkovitost na igrišču. Poleg že znanih povezav na nacionalni in klubski ravni, sedaj pomembno vlogo igrata še lojalnost nogometaša ter ujemanje stila njegove igre s soigralci.

Prav tako je oplemeniten karierni način, ki prinaša venomer aktivno mrežo prestopov in poglobljeno iskanje mladih talentov. Slednje je tako rekoč nujno početje, če želimo z našim klubom nekega dne osvojiti kakšno pomembno lovoriko. FIFA 14 tudi tokrat vsebuje polne licence večjih pokalnih tekmovanj in številnih svetovnih lig, škoda le, da se ob vseh arabskih ekipah, ni našlo prostora še za kakšen slovenski klub. Se pa slovenski nogometni navdušenci vseeno lahko zabavamo s fanti iz naše reprezentance. Še toliko bolj, če na obisk povabimo prijatelja, ali se povežemo v splet. Ni namreč večjega zadoščenja, kot v 90. minuti zabiti gol živemu nasprotniku.

Kot zelenica, ki nikoli ne ovene

Čeprav bi FIFI 14 lahko očitali, da gre zgolj za star obraz injiciran z botoksom in da nas želijo EA-jevi stremuhi z zaračunavanjem polne cene za izdelek, ki bi ga brez težav tržili kot ugodnejši dodatek (mimogrede, če igro kupite preko spletne trgovine ljubljanske Olimpije, uvoznik 35 odstotkov maloprodajne cene nameni razvoju uradne opreme kluba), ponovno peljati žejne preko vode, igri enostavno ne gre očitati vrhunskosti in vsesplošne dodelanosti.

Morda res ni inovativna prelomnica, ampak skoraj do potankosti izpiljen preverjen recept, ki vas niti pod razno ne bo pustil ravnodušnih. Ko boste ob vzklikanju glasnih množic na Santiagu Bernabéu obuli športne copate Cristiana Ronalda in se pomerili proti falangi Barcelone ter njenemu poveljniku Messiju, se boste v trenutku zavedali zakaj je FIFA 14 igra, ki bržkone najbolje zajame športni duh kateregakoli igrišča.

Ocena: 8.8

Hvalimo:

+ Malenkostne spremembe in detajli doprinesejo svežino

+ Počasnejši tempo

+ Izboljšan karierni način

+ Še vedno je zelo nalezljiva

+ Ena najboljših večigralskih iger (tako na spletu kot na kavču)

Grajamo:

- Na trenutke nekoliko okorno premikanje igralcev

- Praktično brez grafičnega napredka (vsaj na še aktualni generaciji konzol)

- Prisoten je občutek premajhnega napredka

Izvod igre FIFA 14 nam je posodila trgovina Igabiba.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>